שובר/ת שיוויון במוזיאון העיצוב בחולון

Home תערוכות שובר/ת שיוויון במוזיאון העיצוב בחולון
שובר/ת שיוויון במוזיאון העיצוב בחולון
תערוכות

מוזיאון העיצוב בחולון הוא מוזיאון קטן אבל מעוצב להפליא, ולכל תערוכה שלו יש אמירה משמעותית. התערוכות הן לא רק אסתטיות, כמתבקש, כמובן, במוזיאון שעוסק בעיצוב. תמיד יש להן גם אמירה חברתית והן שופכות אור על נושא, שיש בו הרבה יותר מהסבר, אלא צלילה לעומק ממש.

כך גם בתערוכה הזאת, שנפתחה לקראת יום האישה הבינלאומי, ויש בה התייחסות לעיצוב ממבט של ג'נדר. כשנכנסתי הופניתי לחדר צדדי, שם ישבו כמה הורים וילדיהם הקטנים. החלל הזה, שעוצב במיוחד עבור ילדים, מדגיש את חשיבות הסוציאליזציה (חיברות, חינוך) לתפקידי ג'נדר, עד כמה המסרים לילדים, מה בן יכול ומה בת יכולה, וששניהם יכולים, הרבה מעבר לג'נדר שלהם. מאוד אהבתי את המסרים הללו, שכן, אנחנו הרי מתחילים משם. ילדה שמשדרים לה מהילדות המוקדמת שהיא לא מסוגלת להיות משהו, מהנדסת למשל, כיוון שחסרים לה כישורים שנובעים רק מהג'נדר שלה לתחום העיסוק הזה, לא תחשוב שהיא מסוגלת לפרוץ את צורת המחשבה המגבילה הזאת.

עיצוב בגדי ברבי של מאטל. שינוי לאפשרות של תפקידי ג'נדר שונים אצל נשים

אבל העיצוב לפי ג'נדר, ובמיוחד לפי צורת וצורכי המין הגברי, גובה לעיתים מנשים מחיר גבוה מאוד. לעיתים הוא גובה מהן אפילו את חייהן. כך למשל, מבחני ריסוק למכוניות נעשו לפי המודל הגברי. מבחנים אלה נועדו להוריד למינימום פציעות ומוות בעקבות תאונה. המבחנים הללו לקחו בחשבון את מבנה הגוף הגברי אך לא את מבנה הגוף הנשי. כתוצאה מכך, הרבה פחות נשים מעורבות בתאונות דרכים כיוון שהן נוהגות בצורה זהירה יותר, אך כאשר הן נפצעות, הן נפצעות בצורה חמורה יותר. גם שיעור המוות של נשים במקרה של תאונות קשות גבוה יותר. כל זה בגלל עיצוב מוצר שלוקח בחשבון בעיקר את מבנה הגוף הגברי.

מבחני ריסוק ממבט גברי

מנגד, יש יצרנים שמייצרים מוצרים במיוחד לנשים. למשל, מוצרי טואלטיקה שונים, כמו סכיני גילוח שונים לגברים ולנשים. גם כאשר כל מה ששונה בסכיני הגילוח הוא העיצוב המעוגל והצבעים השונים לנשים (רמז: ורוד למשל), משווקים גובים מנשים מחירים גבוהים יותר, ולעיתים הרבה יותר, על אותו מוצר בלבוש נשי.

התערוכה החשובה הזאת כוללת נושאים שונים נוספים אשר קשורים בג'נדר, הצגתו באופן חברתי וגם שינויים עם השנים. כך למשל, מקומות חנייה שמיועדים למכוניות של הורים וילדים קטנים, היו מסומנים בעבר כמקומות חנייה עם סימון של אם וילד. כיום הנטייה היא לשנות את הסימון להורה וילד, הורה שהוא לא רק אישה.

יש בתערוכה גם אלמנטים שהוכנסו בעקבות האירועים הנוראים של השבעה באוקטובר, הוא עבודתה של קרן שפילשר. העבודה, בשם 'יחידה מעורבת', מתייחסת לאלמנטים של ג'נדר שבאו לידי ביטוי באירועים ובמלחמה בעקבותיהם. מצד אחד, היא מתייחסת לפגיעות המיניות הנוראיות של מחבלי הנוחבה בנשים, היא מתייחסת לחטופות וגם לתעוזת החיילות שהשתלבו בלחימה כפי שלא היה מעולם קודם בישראל.

יוצרת: קרן שפילשר

תערוכה מומלצת ביותר, למבוגרים אך גם לילדים, בתיווך הוריהם. זוהי תערוכה שיכולה בהחלט לשמש בשינוי סוציאליזציה לתפקידי ג'נדר ויש לה משמעות רבה מעבר לעיצוב.

 

לקריאה נוספת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *