תה שחור בקולנוע

Home קולנוע תה שחור בקולנוע
תה שחור בקולנוע
קולנוע

זהו סרט ארוך, שעתיים כמעט, שמתנהל  באיטיות אך מלא בתוכן מרתק וצילום מעניין. זהו רומן פסיכולוגי שמתחיל באישה אפריקאית מרדנית אחת, שהעזה לקום ולהגיד 'לא' בטקס נישואיה, לאחר שגילתה שבן זוגה בגד בה ביום הקודם. היא לוקחת את עצמה ואת חייה המוכרים, ומתחילה בחיים חדשים, מלאים בגילויים וחוויות, בקצב אחר מזה שהכירה, בסין הרחוקה.

אלא שהסרט הזה, שהוקרן בפסטיבל ברלין, מתחיל בה וחוזר אליה, אך הולך גם למקומות אחרים ולאנשים אחרים. הוא שם את הזרקור על אנשים שונים בסביבתה, ומראה לנו שלכל אדם יש סיפור משלו. למשל, הנערה הביישנית שנראית לא כל כך מעניינת חוותה בחייה אירועים מטלטלים שמספיקים לכמה אנשים, והגבר הזה, שנראה שקט ואיטי, הוליד בת מחוץ לנישואין שהוא כמה לפגוש שוב לאחר שנים רבות של נתק.

אישיותה של האישה האפריקאית, איה, הולכת וגדלה עם כל הכרות כזאת. היא מבינה יותר את המורכבות הפסיכולוגית והתרבותית של העולם, ומנווטת את חייה בצורה שמכילה את החוויות שהיא עוברת. כמו ענף ברוח, היא לומדת לתמרן ולהתפתח. משחק מצוין של נינה מלו בדמותה של איה מביא אותנו להזדהות עימה ולעקוב אחר התפתחות העלילה בנשימה עצורה.

מרכיב חשוב נוסף של הסרט הוא התבוננות על תרבויות. האפריקאים שחיים בקרב הסינים ומשמרים חלקים שחשובים להם ממורשתם, תוך כדי שהם מאמצים מאפיינים של תרבות אחרת ושונה לחלוטין, של הסינים. הסינים שחיים במולדתם ומסתכלים על האפריקאים, חלקם בהתנשאות, בשנאה ובפחד, לעומת הסינים שלומדים לחיות עם האפריקאים ולומדים את בני האדם השונים מהם. זה מאפשר לנו להסתכל על עצמנו, מתרבות מערבית שהיא שונה לחלוטין משתי התרבויות הללו. להסתכל על גזענות, על קבלה והכלה ועל שנאה ופחד מזרים, כל הללו קיימים גם אצלנו, ופתאום אנחנו רואים אותם מזווית רחוקה, שמאפשרת לנו בחינה מחודשת של סיטואציות אשר מוכרות לנו, בחיים אחרים ובדרכים אחרות.

ההסתכלות הפמיניסטית של הבמאי, עבדרחמן סיסאקו, שמראה לנו נשים כנועות וחששניות לעומת נשים אשר לוקחות את גורלן בידיהן ועושות בחירות נועזות ובלתי מקובלות חברתית, פותחת עוד זווית של הסרט הזה, שמעמיק את חקר הפמיניזם במדינות שתרבותן כל כך שונה משלנו.

בסופו של הסרט, הבמאי מחזיר את איה לנקודת ההתחלה. היא שוב יושבת, באותה סיטואציה, ליד בן הזוג שבתחילת הסרט בחרה לעזוב, ונותן לה, כביכול, את האפשרות לבחור שוב. האם תבחר, בכל זאת, בגבר שבגד בה, או שתבחר שוב לעזוב ולעשות דרך ארוכה ופתלתלה? אנחנו נותרים ללא תשובה, שכן בנקודה הזאת הבמאי בוחר לסיים את הסרט. סימן השאלה הזה הוא גם סימן שאלה עבורנו. בנקודות הקריטיות של החיים, האם עשינו את הבחירות הנכונות? האם כשבחרנו להינשא לאדם מסוים, עשינו החלטה נבונה, או שמא טעינו? האם היינו חוזרים לצמתים קריטיים בחיינו ונוהגים באותה צורה, או שמא היינו עושים בחירה אחרת?

בשורה התחתונה: זהו סרט חכם, יפה מאוד אסתטית, שמפגיש אותנו עם תרבויות שונות ועם תהליכים חברתיים ואישיים, שרלוונטיים לכולנו. לעיתים נחוץ לנו להסתכל על העולם ועל עצמנו מזוויות שונות מאלה שאנחנו רגילים להן.

שחקנים / שחקניות נינה מלו  צ'אנג האן  וו קה-שי  מיכאל צ'אנג במאי/ת עבדרחמן סיסאקו  תסריט: עבדרחמן סיסאקו, אורך 111 דקות שפה מנדרינית  צרפתית מקום / שנה צרפת/מאוריטניה/ לוקסמבורג/טיוואן/חוף השנהב / 2024

 

לקריאה נוספת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *