תערוכה חדשה במוז"א: ונגליס קיריס, רוקם באור

Home תערוכות תערוכה חדשה במוז"א: ונגליס קיריס, רוקם באור
תערוכה חדשה במוז"א: ונגליס קיריס, רוקם באור
תערוכות

ונגליס קיריס הוא אמן יווני שתערוכתו הוצגה באקרופוליס באתונה. עכשיו הוא מציג תערוכה מדהימה ביופיה בישראל, 'רוקם באור', תערוכה שמורכבת מצילומים עם בגדים רקומים. הבגדים הם בגדים מסורתיים יהודים, התערוכה, שהיא התערוכה הראשית של מוזיאון ארץ ישראל לשנת 2025, היא יפהפיה ומרתקת.

עמי כץ, מנכ"ל מוז"א

עמי כץ, מנכ"ל מוז"א, הציג בפנינו את הדרך בה התערוכה הגיעה לידי מימוש. "רז סמירה אך זה נבחרה לתפקידה, כאוצרת הראשית של המוזיאון. תכננתי לנסוע לאתונה לחופשה. רז אמרה לי שיש צלם באתונה שאני חייב לראות. פגשנו את ונגליס בבית שלו, לאחר שהתערוכה שלו האקרופוליס ירדה. הבנתי שלפני אדם שמזכיר לנו שאפשר לאהוב גם את המורשת וגם את אחינו בני האדם ונפעמתי מהעבודות".

רז סמירה, אוצרת ראשית

שיטתו של ונגליס היא לקחת את התלבושות ההיסטוריות, להלביש אותם על דוגמנים, שלא חייבים להיות בהכרח דוגמני אופנה. הם יכולים להיות נהגי מוניות, אנשים שהוא פוגש באקראי. הוא מצלם אותם, מדפיס על קנווסים ענקיים ורוקם חלקים מהצילום. "אמרנו שננסה לעשות משהו דומה בארץ..לקחנו אותו למוזיאון ישראל ולמרתפים של מוז"א, בהם אנחנו מחזיקים כאלף פריטי לבוש יהודיים מבר מצוות, חתונות ואירועים שונים. האוסף שלנו  מעולם לא נחשף קודם בתערוכה. זה הפך לסיפור אהבה. ונגליס אמר יש לי פה כל מה שצריך, לא צריך לחפש יותר. הבאנו כשמונים דוגמנים שצולמו במשך חודש, בדגם של בית כנסת באיטליה שהבאנו במלואו. בביתן בבוסתן יש עוד שש עבודות ותלבושות. הוא צילם ונסע ליוון והדפיס, ושם רקמו את הצילומים לפי הנחיותיו".

ונגליס קיריס וסילבנה

רז סמירה, אוצרת מוז"א, סיפרה: "ידעתי שאני רוצה לעשות פרויקט עם ונגליס, שיש כאן הארה באור חדש. זה פרויקט שחוצה זמנים ויבשות. התלבושות ממרוקו, תוניסיה, בוכרה, הולנד, צרפת, פולין. זהו אוסף נדיר. יש כאן 96 עבודות. חלק מהדוגמנים, כאמור, אינם מקצועיים. נהג מונית שפגש, טווח הגילאים של המצולמים הוא מנערות עד זקנה. הוא מביא כאן מושגים של יופי ואסתטיקה, כשרוחו של קרוואג'ו שורה על העבודה שלו. משחקי אור וצל. הוא מכיר כל  בגד לעומק, עשה מחקר על הבגדים תוך כדי צילומי התלבושות. השפה האמנותית המיוחדת שהוא יוצר מביאה אל קדמת הבמה את המסורת, אך באותה נשימה מעניקה לה פרשנות חדשה ומודרנית. זוהי תערוכה שמדברת לא רק על העבר, אלא גם על הדרך שבה אנו תופסים כיום אמנות, מלאכה וזהות חזותית."

 

".

תלבושת מאשכנז

צילום ורקמה, זהו שילוב נדיר ומקורי. נעשה ניסיון לשחזר את הרקמה המקומית. נעשה שימוש בחוטים מזהב אמיתי, שיחזור למה שהיה במקור, החייאה של הבגד. הרקמה מוסיפה נפח לצילום ומוסיפה תנועה לבגד. נגליס התחיל כצלם אופנה, ולמד מה הבגד מגלה ומה הוא מסתיר. אור וצל, סטוריטלינג, סיפורו של הבגד, "לפעמים החלפנו את הבגד. הרקמה באור, מעמד וסטטוס של הבגד,היו רוקמים גברים וגם נשים. מנהל הסדנה היה גבר וסילבנה, עוזרתו של ונגליס, מכירה כל חוט. זאת לא רקמה מהירה, לעתים רקמו ופרמו, כדי לדייק יותר ולשחזר את החוטים למקור. הצילום של ונגליס רואה כל פרט".

צעיף מפרס

ונגליס קיריס מספר: "שאלו אותי למה אתה נוסע לישראל, אני אוהב את ישראל ומעריך את כל האנשים פה שעבדתי איתם. אנשי המוזיאון הפכו לחברים אהובים, כי אני לא יכול לעבוד אחרת. כאמן, אני רואה את עצמי כנוסע. חיי ועבודתי הם מסע. גם ההיסטוריה היהודית מבחינתי היא מסע. אני מעריץ את הבדלים בין תת התרבויות היהודיות, מרוקאית, פולנית ועוד".

בפברואר 2024, בעיצומה של מלחמת "חרבות ברזל", הגיע ונגליס קיריס לישראל יחד עם הצוות שלו, וצילם למעלה מ־80 דוגמניות ודוגמנים בביתן לתרבות יהודית ולפולקלור במוז"א. התצלומים הדרמטיים הודפסו על בדי כותנה גדולים ועליהם רקמו באטלייה קיריס רקמות מסורתיות מזהב, מתכות עדינות וחוטי כותנה, תוך שחזור מסורות רקמה עתיקות. החיבור בין צילום לרקמה יוצר דיאלוג חדשני בין אמנות ובין מלאכת יד מסורתית.

קיריס, מהבולטים בצלמי האופנה והאמנות באירופה, ידוע בסגנון צילום דרמטי השואב השראה מציורי הרנסנס והבארוק – משחקי אור וצל עוצמתיים, קומפוזיציות מוקפדות ופלטות צבעים עשירות. בתערוכה זו הוא מבטא גישה חדשנית החוברת למסורות עתיקות, ומחייה את התלבושות ההיסטוריות באמצעות צילום ורקמה ידנית על גבי התצלומים. קיריס משלב בין הצילום האמנותי לעולם האופנה. עבודותיו הוצגו במוסדות תרבות מובילים ברחבי העולם: האקרופוליס באתונה, ומוסדות נוספים בסלוניקי, פריז, ונציה וסיאול. הוא שיתף פעולה עם בתי אופנה בינלאומיים, בהם ג'ורג'יו ארמני.

תלבושת בוכרית

ונגליס מלווה אותנו בסיורנו בתערוכה ומסביר גם, כי במקומות ותקופות שונות, נשים לא יצאו הרבה מהבית לכן היה להן הרבה זמן לרקמה. כן הוא מסביר, כי יש סימבוליזם בבגדים לפי תקופות ומעמדות. לדוגמא, בזמן הכיבוש העותומני ביוון, החביאו את האמנות בתוך הבגד, למשל. במלאכת הרקמה, יש צורך בתשומת לב רבה. "הצעיף, הפרחים הרקומים. זה לא רק הרקמה פה, אלא גם יכולת אבחנה והסתכלות מעמיקה של הרוקמים".

כובע אתיופי

התערוכה של ונגליס מלווה במוזיקה ובתאורה מיוחדת. ונגליס: "חשובה לי לא רק האמנות, המוזיקה חשובה במיוחד. המוזיקאי דמטריס, שמתמחה  במוזיקה לתערוכות ואירועים, חיבר את המוזיקה לרוקם באור". יש במוזיקה קטעי תפילות, הדהוד של השואה, אלמנטים יהודיים שונים מתקופות ומקומות שונים. זוהי יצירה שנבנתה במיוחד התערוכה.

התערוכה תהיה פתוחה לקהל: פתיחה: 28 במרץ 2025 נעילה: 30 בנובמבר 2025

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לקריאה נוספת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *