במלאת שנה לאירועי השבעה באוקטובר, ולמלחמה שבאה בעקבותיהם, פותח מוזיאון תל אביב מספר תערוכות חדשות אשר נוגעות ונובעות מהשנה האחרונה. מצבו של מוזיאון תל אביב, שלצידו כיכר החטופים, הוא ייחודי. הבאים לבקר במוזיאון נכנסים לאחר שהם חווים את טלטלת הכיכר ושומעים את שוועת משפחות החטופים.
טניה כהן-עוזיאלי, מנכ"לית המוזיאון, דיברה על הנושא. היא סיפרה שכמוסד תרבות שפונה אל כיכר החטופים, היה על המוזיאון לנקוט צעדיו בזהירות ובצורה מחושבת. להמשיך את פעילותו כמוזיאון לצד התייחסות לצרכים של הקהילה השוכנת לפתחו. כך, למשל, חברותיה של כרמל גת מתרגלות מדי בוקר ששי יוגה באולם במוזיאון. הן ביקשו להמשיך גם לאחר שנודע על הרצחה, לזכרה, והמוזיאון נעתר. בעשר מתחילה פעילותה קבוצה של תרפיה באמנות, של אנשים שעברו טראומות ב 7.10 ובמלחמה. אנשי נחל עוז עושים קבלת שבת במוזיאון. במהלך השנה האחרונה שינה המוזיאון את התוכניות, ובזמן שיא העלה תערוכות אשר מתקשרות ל 7.10, בהן 'שמיני עצרת' אשר כתבנו עליו פה.
מירה לפידות, האוצרת הראשית של המוזיאון, סיפרה על הדרכים המורכבות בהן עשה המוזיאון שימוש בארכיונים שלו כדי להציג תערוכות רולוונטיות שנשענו על יצירות שקיימות במוזיאון. התערוכות שעומדות להיפתח בימים הקרובים, בהן התערוכה של טל מצליח מכפר עזה, 'קישוטי מלחמה', התערוכה 'אני לא רוצה לשכוח' מאוסף מראווה וארתורו אסבג, הן שתי תערוכות שנוצרו אחרי ה 7.10.
עמית שמאע, האוצר של התערוכה 'קישוטי מלחמה', מספר על טל מצליח, היוצרת, ועל התערוכה. טל מצליח היא אמנית מצליחה ואניגמטית אשר נולדה בשנת 1961 בכפר עזה וחיה שם רוב שנותיה. ב 7.10 היא נכנסה לממ"ד שלה, שהוא גם הסטודיו שלה, ושהתה שם עשרים שעות, עד שחולצה על ידי יחידת שלד"ג. כמעשנת כבדה ומכורה לקפה שחור, היא חמקה מהסטודיו והביאה לעצמה את מכונת הקפה. כך, מעשנת ושותה קפה בלי הפסקה, היא שרדה. לאחר חילוצה הגיעה ליישוב מתן בשרון, שם גר אחיה, וקנתה בחנות הסמוכה קנבסים קטנים סטנדרטיים וצבעי אקריליק שהיו זמינים, וציירה 22 עבודות קטנות בהן היא מתארת את ההתרחשויות מנקודת מבט של האווטר שלה.
טל מצליח משתמשת בצבעוניות האפריקאית אשר מאפיינת את ציוריה גם בנושאים הקשים והמורכבים הללו.
לפרטים נוספים:
טל מצליח: קישוטי מלחמה / מוזיאון תל אביב לאמנות (tamuseum.org.il)
התערוכה 'אני לא רוצה לשכוח' היא אוסף של יצירות של אמנים ישראליים מתחומים שונים אשר נאספו על ידי מראווה וארתורו אסבג. ארתורו, יהודי צרפתי שנולד בקזבלנקה, היא איש טלוויזיה בכיר בצרפת שגם מפיק תוכניות רבות ולוחם באנטישמיות. לפני האולימפיאדה הוא הקרין סרט על אטישמיות, שנצפה על ידי 100 מיליון צופים. הוא גם מהמפיקים של הסרט על הנובה. ארתורו מספר על הצורך הבלתי נתפש להוכיח לעולם כי נשים נאנסו וילדים נשרפו למוות על ידי מחבלי נוח'בה. הוא החליט לאסוף יצירות חדשות מאמנים ישראליים שמתכתבות באופנים שונים עם השבעה באוקטובר ועם המצב בארץ מאז. היצירות בתערוכה הן יצירות שאסף עם אשתו בשנה האחרונה.
כאשר נכנסים לאולם התערוכה, אנו נכנסים למקום שהוא אפלולי. לא מה שאנו רגילים אליו במוזיאון, בו מאירים את המוצגים היטב. בתוך האפלולית, אנו חוזים במוצגים, ב 25 יצירות שונות מאוד זו מזו. חלקן הן תגובה ישירה לטראומה הלאומית שעברנו, אחרות מרומזות יותר. חלקן מבליטות רוע ופחד, אחרות דווקא את הכאב ואת ההזדהות.
סיגלית לנדאו קראה לפסל שלה 'אוקטובר 23'. בפסל ניתן לראות את הפחד ואת התיאור הגרפי של המתים.
אחד מהדברים המעניינים בתערוכה זאת הוא הסרט המלווה אותה. האמנים אשר משתתפים בתערוכה התבקשו לספר על יצירותיהם ולהסביר את תהליך היצירה. כמובן שההסברים, אשר שופכים אור על היצירות שלפנינו, מוסיפים רבות לחוויית הביקור בתערוכה. האמנים מתארים רגשות אשר חווינו ואת דרך התמודדותם עם הרגשות הללו, ותיעולם לכיוון היצירתי, לעיתים בדרכים חדשות ושונות מכפי שיצרו בעבר.
זוהי תערוכה שאסור לפספס.
לפרטים: אני לא רוצה לשכוח: מאוסף מראווה וארתור אסבג / מוזיאון תל אביב לאמנות (tamuseum.org.il)
תערוכה נוספת היא למעשה אוסף של סרטונים מתקופות שונות ובנושאים שונים אשר מתכתבים עם התפתחות המדינה משנת 1973 עד שנת 2023, בין שתי המלחמות, בשיתוף עם זומו. הסרטונים מוקרנים באולם שמעוצב כמו סלון, חלקם מרתקים. כך למשל, סרטון מאויר שמלווה שיחה בין ישעיהו ליבוביץ לאריה אלדר, על תפישות שונות של מדינת ישראל ועתידה. לצידו ניתן לחזות בסרט שמתאר את פעילותם של אנשי 'אחים לנשק' בתחילת המלחמה, באזורי התמודדות ומצוקה, ועימות שהיה להם עם אדם שמתנגד לפעילותם.
לפרטים נוספים:
73'-23' – סלון וידאו בין שתי מלחמות / מוזיאון תל אביב לאמנות (tamuseum.org.il)
הסרטונים, כאמור, מחולקים לקטגוריות וניתן לראותם בזמנים שונים קבועים מראש.
בצילום הראשי: מתקפת הטרור בפסטיבל המוזיקה נובה 7.10.2023, זויה צ'רקסקי
כל הזכויות שמורות ל"בילוי נעים". האתר נבנה ע"י טוביה גנוט©