תיאטרון באר שבע חשף את הרפרטואר שלו לשנה הקרובה. רוב ההצגות מתמקדות במסע של גיבור ממשבר להצלחה, לחיים חדשים, בהשפעת הנסיבות בארצנו. יש השנה כמה הצגות יוצאות דופן, כגון באר-שבסקייה', שמתרחשת מחוץ לחלל התיאטרון, במבנה שמדמה פאב מסעדה רוסי. הצגה אחרת היא עיבוד לתיאטרון של התסריט המצליח 'פינק ליידי', בכיכובו של השחקן אורי ששיחק את התפקיד הראשי הגברי בסרט. אסתי מככבת בתפקיד רוזה ב'כל החיים לפניו', והבמאית תמר קינן משתפת פעולה עם בן זוגה, איתן ענר, בהצגה החדשה 'מקומות שמורים'. כמה מההצגות הומחזו ובוימו על ידי המנהלת האמנותית החדשה של התיאטרון, איה קפלן, בהן 'אל תדליקו לי נר', הצגה שהיא מכנה 'קומדיה פצועה', על מוזיקאי שנפצע בעזה ומשקם את עצמו, ו'שומרת אחותי', דרמה על שחקנית תיאטרון שנרצחת בביתה, אולי על ידי בן זוגה, שהיה אובססיבי כלפיה, ואולי לא. על אלה ועל הצגות נוספות ברפרטואר, בכתבה שלפנינו.
לדברי מנכ"ל התיאטרון שמוליק יפרח, "הרבה זמן לא עשינו אירוע כזה בגלל הנסיבות. הארץ ואזור הנגב, ובתוכו באר שבע חוו הרבה טלטלות, לטוב ולרע. אנחנו כמובן תיאטרון שפועל בכל רחבי הארץ, אבל הייחודיות בבחירת הרפרטואר מתחילה בקשר עם החיים בנגב. באזור שלנו אנו מחפשים קשר והשפעה על מנהיגים, תושבים ועל החינוך. יש לנו מערך חינוכי גדול ביותר בארץ, במסגרת המצוינות בתיאטרון, 1200 תוכניות לימוד. אנו עוסקים בשאלה, איך מביאים תלמידים מגן עד י"ב, זהו כמובן נושא שמעסיק את כל העולם, איך מביאים צעירים לתיאטרון".
יש ייחודיות למקום שעוסק בטיפוח ונמצא בקשר עם כל האתגרים במרחב. לאחרונה חל מהפך גם בבית הספר למחול ובית הספר למשחק גודמן שמחוברים לתיאטרון באר שבע, כחלק מהמגמה, להיות מעורבים בחיים באזור במיקרו ובמקרו. לאחרונה, מדווח יפרח, מנו בתיאטרון 12600 מנויים, ברובם מרמה סוציואקונומית בינונית. "אנחנו בגל של פריחה", אומר יפרח.
איה קפלן, המנהלת האמנותית החדשה של התיאטרון, אומרת כי זאת העונה הראשונה שהיא מרכיבה במלואה. "אני במקצוע עשרים שנה, וזהו הסיבוב השני שלי בבאר שבע. הגעתי חזרה למרחב פצוע, כפי שבכל הארץ, הקהל מתמודד עם המצב. בדרום זה קצת שונה. כל תושבי העוטף נמצאים באזור שלנו, חלק גדול מהקהל שלנו הוא ניצול טבח. יחד עם זאת הקהל הזה תאב חיים בתרבות. זה מראה שהתיאטרון הוא אקוטי". התיאטרון, היא מבהירה, מאפשר אסקפיזם לצד עיכול דברים. גם ההתכנסות יחד חשובה. "כשבניתי את הרפרטואר זה עמד לנגד עיני. מה שמאפיין את העונה החדשה, שהיא בעיקר ישראלית מגוונת, קומדיות ודרמות, כל הגיבורים יוצאים למסע של העצמה מתוך משבר. דווקא בנקודה זאת, של משבר, הם ממציאים את עצמם מחדש".
הצגה ראשונה שהוצגה לפנינו היא 'כל החיים לפניו'. של רומן גארי, שזכה פעמיים בפרס גונקור, פעם תחת שמו האמיתי של הסופר היהודי, ופעם תחת הפסאודונים שלו, אמיל אז'אר. זהו סיפור על דו קיום בשכונה בפריז, דו קיום בין יהודייה לבין נער מוסלמי בשכונה מעורבת. המאדאם לשעבר, רוזה, אותה משחקת אסתי זקהיים, הפכה למטפלת, ומומו, הוא שון עיסא, שמשחק את הנער, שיש לו מונולוגים רבים על הדו קיום נקודת מבטו, נקודת מבט תמימה והרבה מונולוגים, נקודת מבט פשוטה על מציאות מורכבת.
ההפקה הזאת תעלה באולם שלוש, האולם האינטימי, שיאפשר קרבה בין השחקנים לצופים. קרוב לשבעים הצגות מתוכננות כרגע. תהיה גם גרסה לאולמות גדולים יותר.
בין ההפקות נתייחס לשבעה באוקטובר. החלטנו על אירוע תרבותי מוזיקלי, בזכות כוחה של השירה ככוח מרפא. אנשים נאחזו בשירים כדי להתחזק. יושם דגש על שירת אהבת הארץ, 'לא לבד' של אהוד בנאי. שאול בסר ינהל מוזיקלית.
על הסרט המצוין 'פינק ליידי' של מינדי ארליך כתבתי כאן.פינק ליידי בקולנוע – בילוי נעים
עיקר הסיפור הוא גילוי מיניותו של הבעל בזוג חרדי, שהוא למעשה הומוסקסואל. עלילת הסרט מתמקדת בתהליך הגילוי והיחסים שבין הבעל לאשתו. אורי דב יוסף בלופרב שמשחק את התפקיד הראשי הגברי הסרט ישחק אותו, כאמור, גם בהצגה. אורי מספר: "אני מתחיל שנה חמישית בתיאטרון באר שבע ומרגיש כאן בית. הסיפור מבוסס על התסריט של מינדי, מקרים שהיא מכירה. בהכנתי לתפקיד דיברתי עם אנשים שחוו מקרים כאלה. מה שהכי מדהים, חשיפת הסוד שולחת את שניהם למסע של מציאת מיניות וחופש. הם יוצאים למסע זוגי ואישי גם יחד. יש יתרון למשחק על הבמה. במהלך הצילומים בכיתי הרבה בין הסצנות. ניר ברגמן הבמאי שאל אותי למה זה. היה לי קשה להיפרד מסצנות. בתיאטרון תהיה אופציה לספר את זה בכל פעם מחדש". את ההצגה יביים כפיר אזולאי.
ההצגה 'מקומות שמורים', לפי מחזה של איתן ענר, קולנוען, ובבימויה של בת זוגו, תמר קינן.
הסיפור מבוסס על סיפורה של חנה, אלמנה בסוף ימי הקורונה. האלמנה, שלא עלתה זמן רב לקברו של בעלה, מגיעה ומגלה שלצד בעלה קבורה אישה אחרת. היא מנסה לגלות מי האישה, מסרבת גם לפיצוי כספי ומסרבת למכור את 'פוטו חיים', חנות הצילום המפסידה של בעלה ז"ל. צלם חובב שהוא עורך דין ערבי, חנא, מציע לייצג אותה. זהו שיתוף פעולה בין חנה לחנא, בין יהודיה לערבי, בין שני אלמנים שיוצאים לחיים חדשים.
תמר קינן: "הגיבורה נאחזת בעבר ונאלצת לשחרר. היא דתיה מרמת גן, עם משפחה רגילה וצריכה לצאת למסע בלתי רגיל. אפשר ללמוד מחנה, כולנו צריכים ללמוד לבחור בחיים".
איה. "אני אוהבת להוציא את הקהל מחוץ לתיאטרון ולטפח יוצרים צעירים. היצירה 'באר-שבסקייה' עונה על שני אלה. ירדן גלבוע עושה זאת. היא יצרה קברט פאב מסעדה בסגנון רוסי, דור ראשון ושני של עולים מרוסיה שמנסים להתפרנס מהפאב, אבל עם התפתחות הערב מגיע פיצוץ". המופע יוצג בבית למחול בעיר העתיקה, שתעוצב כחצר של מסעדה מזרח אירופית, הקהל יישב, יאכל וישתה, כמו בפאב.
ירדן גלבוע: "אני נולדתי כאן, בן זוגי יאן קוגן נולד ברוסיה והתבייש בכך, לא הסכים לשום דבר שבא מרוסיה. ההסתרה של מי שאנחנו, לצאת ממנה, בשביל זה נולדה היצירה. הוא התחיל לשמוע מוזיקה ברוסית. לבת שלנו קוראים ראי, גן עדן ברוסית. כל השחקנים הגרו לארץ מברית המועצות. ההצגה מתחילה בקלילות, עד שהיא מגיעה לפצע של ההגירה. זהות מרובדת של דור אחד וחצי, יש כאן ניסיון להתחבר לזהות הרוסית והישראלית גם יחד".
'אל תדליקו לי נר'. איה מספרת על ההצגה, אותה היא מציגה כקומדיה פצועה, עוסקת בעומר, מוזיקאי מוכשר שהיה אמור להתחתן. עומר נפצע בעזה. הוא מסרב לדבר, אבל בעזרת מטפלת מינית וחבר שמצבו אפילו גרוע יותר, הוא מבין שכל החיים לפניו והוא חייב להשתקם. איה בססה את המחזה על ראיונות עם חיילים פצועים, שקוראים לצחוק צחוקן.
'עד הלידה זה יעבור', קומדיה. המחזאי רועי צדוק מספר בהומור: "כשהייתי קטן סיפרו לי איך באים ילדים לעולם. עם החסידה כמובן. אחר כך הזהירו אותי שילדים באים בטעות וצריך ללבוש כובעון. אני אסביר לכם את האמת. הריון מגיע מזרע שעובר לכוס ומשם למבחנה… אבל לפעמים גם זה לא תמיד עובד. צדוק וזוגתו אימצו שני ילדים, אבל סיפור העלילה עוסק באלה ורן שנכנסים להריון דווקא על ידי פונדקאית. בשבוע 31 בהריון הם מזמינים, לאחר בדיקה, את הפונדקאית ואת בן זוגה לארוחה משותפת. הפונדקאית נפרדת מבן זוגה ואין לה לאן ללכת. היא זקוקה לשמירת הריון, והם מזמינים אותה לגור איתם. הקומדיה היא בבימויה של שיר גולדברג, המנהלת האמנותית היוצאת של התיאטרון.
'שומרת אחותי', הצגה שהיא מאת ובבימויה של איה קפלן, אותה היא מתארת כדרמה ישראלית שמתרחשת על שני צירי זמן רונה נאמן, שחקנית, נמצאה הרוגה, ובן זוגה דניאל פצוע קשה וחסר הכרה. האחות מנסה להבין מה קרה שם, מי רצח את אחותה ומדוע, ומגלה אמיתות קשות על מערכת היחסים בין השניים.
רפרטואר מעניין, ללא שום ספק. יש למה לצפות.
תמונה ראשית: הנגנים-זמרים מההצגה באר-שבסקייה.
צילומים: אביבה רוזן
כל הזכויות שמורות ל"בילוי נעים". האתר נבנה ע"י טוביה גנוט©