חדר מורים: פותחים במה בבית לסין

Home תיאטרון חדר מורים: פותחים במה בבית לסין
חדר מורים: פותחים במה בבית לסין
תיאטרון

יש משהו מנחם בכך שהתיאטרון שלנו ממשיך להתנהל בחג סוכות זה, שיש לו כבר משמעות סימבולית קשה אחרי 'שמחת תורה' שהפכה ליום אבל. אחרי שהפסטיבל לתיאטרון אחר בעכו נדחה לפסח, ופסטיבל הסרטים בחיפה נדחה לחנוכה, בתקווה שנוכל לחוג אותם במועדים הנקובים, הפסטיבלים של ההקראות מגיעים במועדם. ראשון לכולם הוא  'פותחים במה' של בית לסין, בניהולו של אבישי מילשטיין שיסד את הפסטיבל הראשון בארץ להקראות.

אורנה רוטנברג והגר אנגל

הקראה, בקצרה, היא דרך להביא מחזה חדש, של מחזאי בלתי מוכר, לקהל הרחב. בלי להשקיע בתפאורה, תלבושות ובימוי מתקדם, יושבים שחקנים על הבמה ומביאים את הטקסט. יש פה כבר בימוי כלשהו, והשחקנים לא סתם פולטים את הטקסט, אלא, למרות שהם קוראים אותו מהכתב, הם כבר משחקים אותו. אחד האלמנטים המשמעותיים הוא בכך, שבדרך כלל השחקנים בוחרים לעצמם את התפקידים, כיוון שהם מאמינים במחזה וחושבים שיש סיכוי שהוא יגיע אל הבמה. בפסטיבל ההקראות האחרון של הקאמרי, למשל, הבאתי בבילוי נעים הקראה ששמה אז היה: 'את מפריעה לי', עם מרים זוהר ומיה לנדסברג. למרות האזעקה שקטעה את ההקראה, ניכר היה שיש לה פוטנציאל אדיר, ואכן היא עולה על במת הקאמרי בימים אלה בשם 'צ'ילבות'.

הגר אנגל

אתמול חזיתי בהקראה 'חדר מורים', במסגרת 'פותחים במה', אשר השנה הנושא שבבסיסו הוא נשים עוצמתיות. ב'חדר מורים', אשר נכתב על ידי אליה בר תירם ובוים על ידי אלה תמרי. המחזה עוסק במורה ותיקה, רגע לפני הפרישה לפנסיה, אשר עדיין מנסה לתת לתלמידיה המודרניים, המכורים לטיקטוק ושאר אפליקציות ורואים בידע משהו ארכאי ולא מתאים לעולמם, קצת ערך מוסף. מסתבר למורה הוותיקה שמורה חדש, שלא ברור לאיש במה הוא עוסק, מתמודד נגדה על פרס המורה המצטיין, שאמור להניב גם סכום נאה לזוכה בו. אחת התלמידות, כוכבת טיקטוק שרוצה להיות קצת יותר מזה, חוברת למורה הוותיקה, ויחד הן מייצרות סרטונים בטיקטוק, שמקדמים את שתיהן.

נשמע מעניין, ואכן יש במחזה פוטנציאל. יחד עם זאת, יש בו יותר מדי קווי עלילה, יש בו היסחפות לסטריאוטיפים כנגד בני נוער שהוכיחו את עצמם בשנה האחרונה כבעלי יכולות גבוהות הרבה יותר ממה שציפינו מ'דור הטיקטוק' הריקני לכאורה, חלק מהניואנסים הקומיים נשענים גם הם על סטריאוטיפים. כיוון שזאת רק הקראה בשלב הזה, יש עדיין אפשרות לעבוד על המחזה ולהוריד ממנו את המיותר.

בין השחקנים המקריאים ניתן לציין לטובה את הגר אנגל המקסימה בתפקיד נערת הטיקטוק. הגר מצליחה לרתק, להעמיק, להביא את הניואנסים השונים של הנערה. קרן אור מישורי בתפקיד מנהלת בית הספר מצליחה להצחיק ולהעמיק את דמות המנהלת הביזארית של בית הספר.

מאת אליה בר תירם

בימוי: אלה תמרי

בהשתתפות: אורנה רוטברג, הגר אנגל, תום זידנר, חי מאור, קרן מור-מישורי, רדה קנטרוביץ', גיא תור

חדר מורים – פותחים במה – תיאטרון בית ליסין (lessin.co.il)

 

לקריאה נוספת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *