תערוכת 'עדות מקומית' שמוצגת כבר 16 שנים במוזיאון ארץ ישראל, היא לטעמי תערוכת הצילום הדוקומנטרי החשובה ביותר בארץ. במשך רוב שנותיה, הוצגו לצד הצילומים מישראל גם צילומים מהעולם, אך בשנתיים האחרונות המאורעות בארץ דורשים מיקוד במה שקורה כאן, אצלנו, והחלק העולמי אינו נכלל בתערוכה. נקווה שהחלק הזה יחזור אלינו בשנה הבאה, בנסיבות מיטיבות יותר.
עמי כץ, מנכ"ל מוז"א, פתח את התערוכה בכך שדיבר על השבר חסר התקדים שקורה לנו כאן. "איך מתמודדים עם חורבן? איך מתעדים אותו?" שאל את עצמו ואת הקהל.
רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב, סיפר על תחושותיו. "מי שנכנס לתערוכה, מרגיש כאילו הוא חי בשני עולמות מקבילים. חיי יומיום ועדיין מלחמה, הרוגים, והחטופים עוד לא פה. תודה לצלמים שתופשים ברגע תמונה שהופכת למציאות".
דנה וולפיילר, מייסדת ומנהלת 'עדות מקומית' דיברה על התערוכה של שנת 2024. "רישומי המלחמה ניכרים בכל. צלמי העיתונות יצאו ב 7.10 וסיכנו את חייהם. התערוכה מוקדשת כמעט כולה למלחמה, שהיא מאוד שונה מאלה שהיו קודם, לצד תמונות של הפגנות למען החזרת החטופים".
ענת סרגוסטי, אוצרת התערוכה, אמרה "הצילומים הם הטיוטא הראשונה של ההיסטוריה". עמי כץ סיים: "תפקיד התערוכה הוא לעורר כעס, התנגדות, לא לעצור, ולטעת תקווה".
כרמל וליזה עידן, הוריו של רועי עידן הצלם שנרצח עם רעייתו סמדר, ונכדתם אביגיל חזרה מהשבי, העניקו את הפרס על שמו לתמונת השנה.
הפרס ניתן על ידי ארגון העיתונאים והעיתונאיות
הזוכה בתמונת השנה ע"ש רועי עידן:
פרס ארגון העיתונאים והעיתונאיות בישראל, חן ג' שימל.
הצלמת חן ג' שימל זכתה בפרס על שם רועי עידן ז"ל.
חן תיעדה ב-5/11/2023 מתנדב זק"א שאסף כתמי דם ורקמה אנושית בבית בקיבוץ בארי, שבו נרצח קשיש במהלך הטבח של השבעה באוקטובר.
התמונה הזו זיכתה אותה בפרס על שם רועי עידן, שאותו מעניק ארגון העיתונאים והעיתונאיות בפעם השנייה ברציפות.
רועי עידן, צלם ynet, נרצח בשבעה באוקטובר בביתו בקיבוץ כפר עזה.
קהל רב הגיע לפתיחת התערוכה, גדש את האודיטוריום בו הוענקו הפרסים הרבים, ומילא את חלל התערוכה הקשה. שכן זוהי תערוכה שמתעדת את מה שעברנו כאן, במדינת ישראל וחברה הישראלית על גווניה, מאז ה 7.10. 'עדות מקומית' כבר נערכה בשנה שעברה להציג במהירות את אירועי השבעה באוקטובר, את חללי המלחמה הראשונים, ואת היערכות העם להתמודדות עם האירועים הקשים, לצד צילומים מהפגנות כנגד ההפיכה המשפטית. השנה, הרוב המכריע של הצילומים הוא צילומי מלחמה והתמודדות. ביניהם צילומי חטופים, הפגנות, לוחמה, שכול וגם צילומים מעזה, של לוחמים ואפילו של בתים עזתיים. לצידם מוצגות גם סדרות צילומים אחרים, בהם צילומי ספורט למשל.
הזוכה בסדרת השנה:
זיו קורן, פולאריס אימג'ס, ידיעות אחרונות
הזוכה בעבודת הוידאו של השנה:
פרס יצירה, "שומרים" – המרכז לתקשורת ודמוקרטיה, שלי שלו.
הזוכה בפרס הדמוקרטיה:
פרס הדמוקרטיה, "שומרים" – המרכז לתקשורת ודמוקרטיה, אמיר כהן, רויטרס
הזוכה במקום הראשון בפרס צילום חדשות:
מוטי מילרוד, הארץ
הזוכים בפרס צילום דת ואמונה:
יהושע יוסף ,עבור ישראל היום
סדרות: אוליבייה פיטוסי, הארץ
הזוכים בפרס חברה וקהילה:
אלון גלבוע
סדרות: אוהד צויגנברג, AP
הזוכה בפרס צילום טבע וסביבה (תמונה בודדת וסדרה):
מיכאל גלעדי
סדרות: מיכאל גלעדי, פלאש 90
הזוכים בפרס צילום ספורט:
רועי כפיר
סדרות: גלעד קוולרצ’יק
הזוכים בפרס צילום אורבניזם ותרבות:
דן בר דוב
סדרות: שירלי פוקס
הזוכה בפרס חשיפה ארוכה:
אילת צורי
חבר השופטים – עדות מקומית 2024:
עודד בלילטי – צלם עיתונות ומנהל מחלקת צילום סוכנות הידיעות AP של ישראל, הגדה המערבית ורצועת עזה, שגית זלוף נמיר – אמנית, מרצה ואוצרת צילום, אילן יצחייק – עיתונאי ועורך בקבוצת ידיעות אחרונות וראש מסלול עיתונות במכללת ספיר, מנחם כהנא – צלם עיתונות בסוכנות הידיעות AFP, גיא רז – אוצר לצילום, מוז"א – מוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב, אלדד רפאלי – צלם, אמן ואוצר, עמי שטייניץ – אוצר וחבר מערכת עדות מקומית.
כל הזכויות שמורות ל"בילוי נעים". האתר נבנה ע"י טוביה גנוט©